Drukuj

Mazowiecka Micha Szlachecka

Szlak Kulinarny z tradycjami staropolskimi. Tworzą go mazowieckie restauracje „Zaścianek Polski” i Dwór Mościbrody z Siedlec, Retro Skibniew z okolic Sokołowa Podlaskiego oraz Pałac Patrykozy, Gorzelnia w Krzesku, Choco Fruit i Piekarnia Ratuszowa z Siedlec – reprezentujące kulturę mazowiecką i podlaską kształtowaną  przez  wpływy kuchni białoruskiej, litewskiej, tatarskiej i żydowskiej.

Szlak to przede wszystkim kulinaria, ale także oferta aktywnego spędzenia czasu i zwiedzania regionu.
Można tu również odwiedzić wiele ciekawych miejsc i skorzystać z różnych atrakcji, takich jak: warsztaty kulinarne, warsztaty rękodzieła, wypiek „księżyców szlacheckich”. Wędkowanie, jazda konna, przejażdżki bryczką, kuligi, rajdy rowerowe, pływanie łódką, spływy kajakowe, zabawy przy ognisku, biesiady to sposób na spędzenie czasu wolnego. Nie lada atrakcją na szlaku jest tradycyjna „ruska bania”, mini SPA „Dotyk Anioła” z kąpielami w piwie i rozgrzewka kremlowskimi herbatkami.

W Siedlcach nie sposób ominąć Muzeum Diecezjalnego z jedynym w Polsce obrazem El Greco. Dalej na szlaku, interesująco przebiegają wizyty  w zabytkowej Gorzelni w Krzesku, pięknym architektonicznie Pałacu w Patrykozach i jednej z nielicznych w kraju Ludwisiarni Braci Kruszewskich w Węgrowie.

Więcej na: szlak-kulinarny.pl