Gościnność i smaki Regionu Puszczy Białowieskiej

Pobyt w Białowieży ucieszy podniebienia osób lubiących kuchnię ukształtowaną przez przenikanie upodobań i zwyczajów polskich, białoruskich, ukraińskich, rosyjskich, litewskich i żydowskich. Potrawy przygotowywane są z lokalnych produktów według receptur przechodzących z pokolenia na pokolenie.

Zachowują one swe dawne nazwy. Kiszka i babka ziemniaczana, tałkanica, chleb swojski na zakwasie, pielmieni, hałuszki, kupiak, pieroh. Przyprawy, zioła, herbaty owocowe pochodzą z białowieskiej puszczy. Miód „Lipiec białowieski”, aromatyczny, słodki z posmakiem goryczki,  wpisany został na Listę Produktów Regionalnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

W regionie jest wiele gospodarstw rolnych dostarczających produkty do obiektów gastronomicznych. Najczęściej wymienianymi na szlaku są Bojarski Gościniec w Narewce, Polana Żubra w Pogorzelcach, Restauracja Stoczek 1929 w Białowieży, Restauracja Carska w Białowieży, Zajazd „Wrota Lasu” w Hajnówce, Bistro Babushka Bistro w Hajnówce, Zajazd u Jana w Dubiczach Cerkiewnych.

Przykładowe potrawy regionalne, które najczęściej można znaleźć w karcie dań to  gulasz z dziczyzny, pierogi z dzika zupa opieńkowa, pierogi z opieńkami, babka ziemniaczana, ciasto Gospodyni. Cześć obiektów noclegowych posiada własną bazę gastronomiczną oraz umożliwia gościom zakup lokalnych produktów -  miodów, przetworów, wyrobów mięsnych, ziół i przypraw, nalewek.

Regionalnie jada się w gospodarstwach agroturystycznych, w których posiłki przyrządzane są z własnych produktów, warzyw, owoców jaj, przetworów, miodów, serów, ryb. Kalorie spalić można pedałując po kilkunastu dobrze wytyczonych trasach rowerowych lub pokonując szlaki piesze w regionie Puszczy Białowieskiej. Dobre warunki wypoczynku, wędkowania, sportów  stwarzają akweny wodne - Siemianówka, Repczyce i Bachmaty oraz rzeki Narew i Narewka.

Więcej na: lot.bialowieza.pl/

 

Powrót do góry