Puchacze nad Biebrzą

Jesień to czas wzmożonej aktywności głosowej sów. Pohukiwania puchaczy i nawoływania puszczyków są czasami tak intensywne, że można śmiało nazwać to "huhowiskiem" - taki odpowiednik rykowiska jeleni, które też właśnie trwa.


Jesienią, wzmożone  pohukiwania tych sów mają na celu ustalenie granic terytorium na okres zimy, a także przepędzenie z rewiru młodych osobników, które w tym czasie muszą oddzielić się od rodziców i ruszyć w poszukiwaniu własnych ostoi. Młode przemieszczają się na niewielkie odległości, zwykle kilka lub kilkadziesiąt kilometrów.  

Sowy odzywają się niemal przez całą noc, ale najbardziej aktywne głosowo są dwie godziny po zachodzie słońca i dwie godziny przed jego wschodem. Ani faza księżyca, ani temperatura nie ma większego znaczenia na intensywność huhowiska.

Dowiedz się więcej tutaj: https://www.biebrza.org.pl/275,news-pt?tresc=7284

Tekst i zdjęcia: Piotr Tałałaj (Biebrzański Park Narodowy)

Powrót do góry