enpl

Gościnność i smaki Regionu Puszczy Białowieskiej

Eden Polska Międzynarodowy Konkurs
na Najlepsze Europejskie Destynacje Turystyczne (EDEN)

Gościnność i smaki Regionu Puszczy Białowieskiej

Pobyt w Białowieży ucieszy podniebienia osób lubiących kuchnię, w której przenikają się upodobania i zwyczaje polskie, białoruskie, ukraińskie, rosyjskie, litewskie i żydowskie. Potrawy przygotowywane są z lokalnych produktów według receptur przechodzących z pokolenia na pokolenie.

W regionie jest wiele gospodarstw rolnych dostarczających produkty do obiektów gastronomicznych. Najczęściej wymienianymi na szlaku są Bojarski Gościniec w Narewce, Polana Żubra w Pogorzelcach, Restauracja Stoczek 1929 w Białowieży, Restauracja Carska w Białowieży, Zajazd „Wrota Lasu” w Hajnówce, Bistro Babushka Bistro w Hajnówce, Zajazd u Jana w Dubiczach Cerkiewnych.Cześć obiektów noclegowych posiada własną bazę gastronomiczną oraz umożliwia gościom zakup lokalnych produktów – miodów, przetworów, wyrobów mięsnych, ziół i przypraw, nalewek.

Rozsmakuj się w kiszce i babce ziemniaczanej, spróbuj tałkanicy i pielmieni. Przekonaj się jak smakują hałuszki i kupiak. Kalorie możesz spalić pedałując po kilkunastu dobrze wytyczonych trasach rowerowych lub pokonując szlaki piesze w regionie Puszczy Białowieskiej. Dobre warunki do wypoczynku, wędkowania, oraz uprawiania sportów wodnych stwarzają akweny – Siemianówka, Repczyce i Bachmaty oraz rzeki Narew i Narewka.

Więcej na:

https://bialowieza.travel/